Západ tlačí Izrael k vyšetřování údajných zločinů v Gaze

Izrael a Palestinci musejí vyšetřit údajné zločiny, kterých se obě strany měly dopustit při zimní válce v oblasti pásma Gazy. Taková výzva vzešla z jednání Rady bezpečnosti OSN o zprávě mezinárodních vyšetřovatelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinky v pásmu Gazy

Palestinky v pásmu Gazy

Izrael takzvanou Goldstoneovu zprávu označuje za součást kampaně proti židovskému státu. K prověření údajných zločinů izraelské armády ale jeruzalémskou vládu vyzývají i spojenci Izraele.

Zástupce Spojených států prohlásil, že Goldstoneova zpráva se příliš zaměřuje na Izrael a pomíjí palestinské ozbrojence. Přesto prý má Izrael nálezy zahraničních expertů seriózně vyšetřit. Podobně se vyslovila i Británie nebo Francie.

Izrael zprávu zcela odmítá a premiér Netanjahu prohlásil, že nikdy nedovolí mezinárodní stíhání izraelských vojáků za to, co v Gaze dělali.

Izrael argumentuje, že se pouze bránil po letech raketových útoků na své území. Jihoafrický soudce Richard Goldstone prohlásil, že nepopírá izraelské právo na sebeobranu, ale že jeho tým posuzoval, jak Izrael válku vedl. Zatímco Palestinci tehdy zabili tři civilisty, Izrael několik stovek.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme