Severní ledový oceán bude brzy bez ledu

Severní ledový oceán by mohl být už za deset let v letním období bez ledu. Byl by tak splavný pro námořní dopravu. K tomuto závěru dospěl britský polární odborník Petr Wadhams.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledoborec v Arktidě

Ledoborec v Arktidě | Foto: WHOI

Profesor Wadhams z cambrigské univerzity zkoumá Arktické ledy od šedesátých let minulého století. Ve svém referátu v Londýně přednesl výsledky letošního arktického průzkumu který jeho expedice provedla během 435 kilometrů dlouhé namáhavé cesty ledem v nejsevernější oblasti naší planety nad Kanadou.

Členové expedice naměřili průměrnou tloušťku ledových ker 180 centimetrů. Ze všech naměřených hodnot dospěli k závěru, že do dvaceti let by Arktida mohla být v letním období bez ledu - značná část úbytku ledu nastane už do deseti let.

"Je to jako by člověk odklopil severní vršek zeměkoule," poznamenal profesor Wadhams. Znamená to, že Severní ledový oceán by mohl být v létě splavný pro námořní dopravu.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme