V Česku umírá ročně až dva tisíce lidí na chřipku

Proočkovanost populace je u nás malá. Přitom každý rok sezónní chřipkou onemocní pět až patnáct procent lidí, část z nich potom na komplikace spojené s tímto onemocněním zemře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Každý rok jen v České republice umírá na onemocnění chřipkou s další komplikací až dva tisíce lidí. V současné době navíc, kdy nám hrozí pandemická chřipka A/H1N1 je to dvakrát tak důležité," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Nebezpečí je v tom, že vir může zmutovat nebo se potkat se standardní sezónní chřipkou. "To znamená, že člověk, který je oslaben již standardní sezónní chřipkou, může být mnohem více ohrožen chřipkou A/H1N1, než člověk, který chřipku neprodělá, protože je očkován," vysvětlil Sršeň.

V České republice se ale nechává očkovat jen sedm až osm procent obyvatel, což je v porovnání s ostatními evropskými státy málo. Vhodný čas nechat se proti sezónní chřipce očkovat je právě teď.

Cena vakcíny proti sezónní chřipce se pohybuje okolo tří set korun. Pro lidi nad 65 let věku a pro osoby s vybranými rizikovými diagnózami je takové očkování zdarma.

Zbyněk Zykmund, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme