Rusko znepokojují rozhovory o americké protiraketové obraně

Dva dny po moskevské návštěvě americké ministryně zahraničí Rusko znovu vyjádřilo znepokojení nad rozhovory Washingtonu o protiraketové obraně. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že sleduje, s kým Spojené státy jednání o novém systému protiraketového deštníku vedou. Některé kontakty přitom prý Moskvu znepokojují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kreml

Kreml | Foto: Petr Jansa

Rusko disponuje podle zástupců ministerstva zahraničí informacemi o tom, že Spojené státy v rámci přehodnocených plánů na vybudování protiraketové obrany debatují s partnery nejen zevnitř Severoatlantické aliance ale i z jejího vnějšku. Podle náměstka ministra zahraničí Sergeje Rjabkova Moskva takové zprávy považuje za ne příliš povzbudivé, ba dokonce znepokojující.

Rusko přišlo s dalšími výhradami jen krátce poté, co s jeho nejvyššími představiteli jednala v Moskvě šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová. Ta po jednání vyjádřila přesvědčení, že Washingtonu se podařilo objasnit svou novou pozici.

Krátce před návštěvou americká média uvedla, že Pentagon zařadil Ukrajinu na seznam zemí, které by se mohly podílet na nové strategii. Kyjev ale jakoukoli podobnou nabídku ze strany USA popřel.

Lenka Kabrhelová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme