Počasí komplikuje dál dopravu

V Libereckém kraji začalo po poledni znovu sněžit, silnice jsou ale většinou mokré a sjízdné, místy leží zbytky rozbředlého sněhu. Dopravu výrazně komplikují hlavně polámané stromy a větve, kterých neustále přibývá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněhová kalamita

Sněhová kalamita | Foto: ČEZ

Neprůjezdná je kvůli polomům silnice z Jablonce přes Lukášov do Liberce. Polomy komplikují i dopravu na železnici, uzavřeno je sedm regionálních tratí. Padlé stromy zastavily také tramvajové spojení mezi Libercem a Jabloncem. Na trati leží desítky stromů, a cestující proto vozí autobusy.

Kalamita ochromila 12 tratí

Kvůli sněhu a popadaným stromům je v Pardubickém kraji stále neprůjezdná železniční trať mezi Hanušovicemi a Dolní Lipkou. České dráhy nejsou schopné zajistit ani náhradní autobusovou přepravu, vysvětluje ředitel krajského centra osobní přepravy Českých drah Michal Štěpán.

"Neprůjezdnost trati Hanušovice-Dolní Lipka trvá, je to nepříjemné, protože nelze zajistit ani náhradní autobusovou dopravu, protože okolní komunikace jsou rovněž s popadanými stromy. A silničáři, přestože pracují velmi intenzivně, ještě komunikace nezprůjezdnili."

Další tratí mimo provoz bude až do zítřka úsek z Frýdlantu v Čechách do Jindřichovic pod Smrkem, kde dopravu zajišťují autobusy. Kvůli sněhové kalamitě byl zastaven provoz celkem na 12 tratích.

Po poledni Správa železniční dopravní cesty obnovila provoz na trati Liberec - Raspenava. Průjezd vlaků nejčastěji komplikují popadané stromy, koleje nebyly nikde poškozeny.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na speciální stránce našeho webu.

Plné ruce práce mají i energetici

Energetikům se nedaří zvládat krizi způsobenou počasím. Počet odběrných míst bez proudu vzrostl od rána na 60 tisíc. Nejhorší situace je na Vysočině, kde hustě sněží.

Pod tíhou sněhu se lámou stromy, které trhají vedení. Energetici kvůli tomu vyhlásili kalamitu už v jedenácti okresech.

Jen na Liberecku a Jablonecku je bez elektřiny na 20 tisíc domácností. Energetici ráno vyhlásili kalamitní stav i na Chrudimsku a Havlíčkobrodsku.

Milena Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme