Německá kancléřka musí řešit nový spor kolem šéfky Svazu vyhnanců

Předsedkyně německého Svazu vyhnanců Erika Steinbachová znovu dostává do úzkých kancléřku Angelu Merkelovou. Kontroverzní politička totiž hodlá přece jen obsadit jedno z míst ve správní radě nadace berlínského Centra proti vyháněním. Proti tomuto kroku ostře protestuje Polsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Postupimské náměstí v Berlíně

Postupimské náměstí v Berlíně | Foto: Jiří Hošek

Polská vláda podle týdeníku Der Spiegel znovu pohrozila zhoršením vzájemných vztahů, pokud by u našich severních sousedů démonizovaná Steinbachová ve správní radě usedla.

Svaz vyhnanců hodlá využít svého práva a na jediné neobsazené místo nominovat právě svou předsedkyni.

Angela Merkelová svou stranickou kolegyni nikdy výslovně nepodpořila a čelí za to dlouhodobě kritice konzervativních kruhů v CDU/CSU. V minulé vládě tuto otázku nemusela příliš řešit, protože nominaci Steinbachové blokovali sociální demokraté.

Do podobné role se teď podle Spiegelu staví předseda liberálů a pravděpodobně příští ministr zahraničí Guido Westerwelle. Ten si nepřeje, aby debata o Steinbachové zatížila německo-polské vztahy. Ve prospěch předsedkyně Svazu vyhnanců naopak lobbuje bavorská CSU.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme