Karadžič požaduje uznání údajné dohody s Holbrookem

Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžič žádá Radu bezpečnosti OSN, aby uznala platnost dohody, kterou s ním údajně uzavřel v roce 1996 americký vyjednávač Richard Holbrooke.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudní tribunál v Haagu

Soudní tribunál v Haagu | Foto: Česká televize

Podle dohody prý bývalý vyslanec pro Bosnu Karadžičovi slíbil imunitu výměnou za to, že se stáhne z veřejného života.

Richard Holbrooke byl tvůrcem mírových dohod, jež ukončily bosenskou válku. Nyní je zvláštním vyslancem amerického prezidenta Baracka Obamy pro Afghánistán a Pákistán. Existenci dohody, o níž mluví Karadžič, už několikrát popřel.

Haagský tribunál, který bude Radovana Karadžiče soudit za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, tento týden stanovil zahájení procesu na 26. října. Odmítl Karadžičovu žádost o desetiměsíční odklad procesu.

Bývalý bosenskosrbský předák o odklad žádal proto, aby se mohl lépe připravit - v procesu se chce totiž hájit sám. V případě uznání viny mu hrozí až doživotí.

Marika Táborská, Markéta Ševčíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme