Lajčák: Výjimku z Lisabonské smlouvy i pro Slovensko

Slovensko zpřesňuje své požadavky ohledně Lisabonské smlouvy. Ministr zahraničí Miroslav Lajčák večer oznámil, že jeho země nepodpoří výjimku, kterou podmínil podpis dokumentu český prezident Václav Klaus, pokud ta nebude platit i pro Bratislavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: European Commission Audiovisual service

Premiér Robert Fico předtím nevyloučil, že Slovensko požádá o stejnou výjimku z Lisabonské smlouvy jako Česko - kvůli nezpochybnitelnosti Benešových dekretů. Bratislava ale o tom podle něj bude uvažovat pouze v případě, že Česko svůj požadavek prosadí.

Záležet bude podle Fica na formulaci české výjimky, uvedl v České televizi.

"Jestliže tato formulace bude znamenat fakt, že ČR dostane výjimku a že v žádném případě se nemůže vztahovat ne Benešovy dekrety, bude se k tomuto tématu muset postavit i SR podstatně aktivněji," řekl Fico a dodal:

"Jestliže by ČR vyrukovala s tím, že Lisabonská smlouva, pokud jde o retroaktivitu, nehraje žádnou roli a neotvírá otázku Benešových dekretů, tak Slovensko nemůže zůstat osamocené. Na Slovesku by to vyvolalo zápornou reakci lidí, kteří by tvrdili, že Češi si byli schopni něco domluvit, a Slováci nikoli."

Český prezident Václav Klaus podmínil svůj podpis podl Lisabonskou smlouvu trvalou výjimkou z Listiny základních práv EU pro Česko, jako je mají Polsko a Británie.

Klaus se obává hlavně možnosti prolomení takzvaných Benešových dekretů, které mimo jiné upravovaly vyvlastnění majetku sudetských Němců odsunutých po druhé světové válce z bývalého Československa.

Marika Táborská, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme