ČSSD chce po vládě, aby dočasně zmrazila nájemné

Sociální demokraté chtějí, aby vláda v první polovině příštího roku zmrazila nájemné. Jinak prý hrozí anarchie, protože neexistuje zákon, který by výši nájemného upravoval a situaci by musely řešit soudy. Během šesti měsíců bude, podle sociální demokracie možné připravit potřebné legislativní změny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty

Nové byty | Foto: Marián Vojtek

Proti záměru ČSSD se ale staví ODS i majitelé domů a bytů. Ti tvrdí, mimo jiné, že opatření je asociální, protože by zvýhodnilo pouze nájemníky s regulovanou činží.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek už dříve na tiskové konferenci řekl, že kdyby vláda se zmrazením růstu nájemného nesouhlasila, sociální demokraté ho zkusí v poslanecké sněmovně prosadit jako zákon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Zdeňka Horníková a předseda Sdružení na ochranu nájemníků a poslanec za ČSSD Stanislav Křeček v pořadu Radiofórum.

Soudy by se totiž podle ČSSD neměly o co opírat a nájemné by mohly upravovat podle jednostranných argumentů pronajímatelů. "Soudy nemají žádnou možnost zjistit, jak nájemné vypadá. V minulé době se řídily pouze nabídkami realitních kanceláří. Vznikla by situace, která je neúnosná," míní předseda Sdružení na ochranu nájemníků a poslanec za ČSSD Stanislav Křeček.

Cenové moratorium ,není možné'

Podle místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Zdeňky Horníkové ale existuje několik důvodů, proč není možné cenové moratorium přijmout.

"Jsou to právní důvody. A to proto, že moratorium je neúčinné v tuto chvíli," řekla Horníková. Podle ní by navíc ústavní soud takovéto moratorium zrušil, jako to udělal už v roce 2003.

V prosinci 2002 totiž přijala moratorium na růst nájemného koaliční vláda vedená Vladimírem Špidlou (ČSSD). Reagovala tak na rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil cenové vyhlášky regulující výši nájemného. Poté se však na Ústavní soud obrátila skupina senátorů a na jejich návrh soudci zrušili i cenové moratorium.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme