Za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun

O tom, jestli budou obchodním řetězcům hrozit přísné tresty, budou rozhodovat poslanci. Znovu totiž budou hlasovat o zákonu o významné tržní síle, který jim vrátil prezident Václav Klaus. Podle zákona by obchodním řetězcům hrozila pokuta až deset milionů korun za zneužití tržní síly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodní centrum Slezanka

Obchodní centrum Slezanka | Foto: F. Tichý

Prezidentpovažuje zákon za problematický, mohl by podle něj dokonce vést ke zvýšení cen a zúžení nabízeného zboží. S tím souhlasí občanský demokrat Jaroslav Plachý. Podle něj má zákon řadu úskalí.

"Snižuje ve svém důsledku procento českých dodavatelů obchodním řetězcům a tím zvyšuje nezaměstnanost. Je jasné, že se tím zmenší objem práce. Zákon tím, že velmi tvrdě reguluje smluvní vztahy mezi odběrateli a dodavateli, omezí hospodářskou soutěž. V důsledku toho dojde k nárůstu cen potravin," řekl poslanec Plachý.

Prezident Václav Klaus má obavu i z toho, že by obchodníci mohli dávat přednost dovozu před domácími producenty nebo by mohli nakupovat jen u velkých výrobců, aby se tak vyhnuli dopadům zákona.

S tím nesouhlasí jeden z autorů zákona, sociální demokrat Ladislav Skopal. Podle něj by bylo dobré, aby sněmovna zákon definitivně podpořila.

"Myslím si, že tento zákon je potřebný a sněmovna může ukázat svou vůli pomoci českým potravinářským a zemědělským podnikům. Obchodní řetězce zneužívají svého postavení na našem trhu. Doufám, že se sněmovna takto rozhodne. Ale je to její vůle, já budu pouze argumentovat a přesvědčovat o své pravdě," vyhlásil poslanec Skopal.

O zákonu o významné tržní síle budeme mluvit v Ranním interview Radiožurnálu s místopředsedou poslaneckého klubu ČSSD Jeronýmem Tejcem. Poslouchejte Poslouchejte Český rozhlas 1 v 7.50!

Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme