Poslanci zatím nerozhodli, jestli si sníží platy

O danění poslaneckých náhrad poslanci na úterní schůzi nerozhodli. Vrátí se k nim jiný den. Zákon o platech ústavních činitelů se do dolní komory parlamentu vrátil ze Senátu. Důvodem byla nejasná úprava zdanění náhrad zákonodárců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajka ČR na budově Poslanecké sněmovny

vlajka ČR na budově Poslanecké sněmovny | Foto: Marián Vojtek

Vzájemně proti sobě totiž stojí vládní balíček opatření a zákon o platech - zatímco jeden říká, že náhrady zdanění podléhají, podle druhého jsou od daně osvobozeny. Senátoři proto zákon vrátili zpět s tím, že náhrady by se podle nich zdaňovat neměly.

Například podle poslance zelených Martina Bursíka by se náhrady danit měly, případné legislativní nedostatky by se podle něj daly řešit dodatečně.

Legální obcházení zákona

"Troufám si to nazvat daňovými úniky. Každý, kdo má nějaké příjmy, tak by je měl zdanit. A toto je obcházení, sice legální, ale obcházení zákona o dani z příjmu," domnívá se Bursík.

Podle místopředsedy České strany sociálně demokratické Milana Urbana vše dá vyřešit tak, aby se snížily platy i zdanily náhrady.

"Tady je hospodářská krize, to musí vnímat i Parlament České republiky. Chceme docílit snížení o čtyři procenta a zdanění náhrad. Technika, jak k tomu dojít co nejrychleji, není těžká. Doufám, že Poslanecká sněmovna přehlasuje Senát."

Problematické zdanění náhrad

Návrh vládních úsporných opatření náhrady například na ubytování, cestování nebo stravování daní. Podle horní komory je ale právě zdanění náhrad jen velmi těžko proveditelné v praxi.

Podle poslance Pavla Hrnčíře z Občanské demokratické strany by se mělo odhlasovat hlavně čtyřprocentní snížení platů. Náhrady se podle něj budou muset ještě dořešit.

"Pokud nám naši legislativci, naši odborníci řeknou, že verze, která byla schválená ve sněmovním tisku, má nedostatky, budeme hlasovat pro senátní verzi z důvodů legislativních."

Místopředseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc v Ranním interview Radiožurnálu uvedl, že ke zdanění náhrad dojít musí:

"My se budeme dnes snažit o to, abychom získali potřebných 101 hlas pro přehlasování Senátu. V té chvíli by zákon byl schválen v původním znění schváleném Poslaneckou sněmovnou. Následně musíme samozřejmě ještě změnit zákon o platech ústavních činitelů a máme také způsob, jak tak učinit ještě během této schůze."

Milan Kopp, Veronika Malá, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme