Dozorčí rada dál hledá záchranu ČSA

Snaha o záchranu Českých aerolinií zatím přinesla další personální zemětřesení na nejvyšších postech: z funkce předsedy představenstva firmy odchází Radomír Lašák, kterého vystřídal generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

na palubě letadla

na palubě letadla | Foto: Milan Kopp

Zhruba po měsíci skončil předseda dozorčí rady Václav Novák. Ten měl jako krizový manažer připravit záchranný plán pro firmu, které na konci roku hrozí možná až třímiliardová ztráta. Toho střídá ekonom Miroslav Zámečník.

Řeší se mzdy

Ani po včerejšku ovšem není vyřešena otázka mezd. Radomír Lašák, který zatím zůstává ve funkci prezidenta ČSA, včera oznámil dohodu se zaměstnanci, kdy od 1. listopadu měly platy klesnout u pilotů o 15 procent, u letušek o deset procent, u ostatních zaměstnanců o pět procent.

Firma tím údajně ušetří až 600 milionů korun ročně. To ale odcházející předseda dozorčí rady Václav Novák rozporoval. Dozorčí rada před jeho rezignací požadovala snížení mezd u pilotů o 30 procent a ostatního personálu o 15 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Motejlek o záchraně ČSA ve Světě o osmé Rádia Česko

A jen taková mzdová úprava by podle vyjádření Václava Nováka ve Dvaceti minutách Radiožurnálu mohla přinést úsporu alespoň 650 milionů korun.

Že dozorčí rada, která pokračuje v jednání i dnes, trvá spolu s ministerstvem financí na snížení platů o 30, 15 a 5 procent, to Rádiu Česko potvrdil i její nový předseda Miroslav Zámečník. Za předpokladu přijetí tohoto plánu Zámečník oznámil i optimističtější výhled hospodaření aerolinek pro příští rok.

Včerejší dění nicméně nepřineslo definitivní odpověď na otázku, jestli mají být České aerolinie privatizovány jedinému zájemci, konsorciu Unimex Travel Service, to konstatoval pro Rádio Česko hlavní analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Stejně tak je skeptický k tomu, že by nový generální ředitel Miroslav Dvořák a v jeho osobě propojení aerolinek a Letiště Praha automaticky znamenalo lehčí přístup k úvěrům pro zadlužené aerolinky.

Privatizace má odpůrce

Proti privatizaci Českých aerolinií se vyslovily obě největší politické strany. Podle sociální demokracie je nabídka konsorcia Unimex Travel Service nevýhodná a vláda by jednání o prodeji ČSA měla ukončit. ČSSD je pro propojení s Letištěm Praha a budoucí jednání se strategickým partnerem z aliance Sky Team.

ODS je rovněž pro pozastavení privatizace, do budoucna by se ale ČSA prodat měly. Spojení s Letištěm Praha samo o sobě podle ODS řešením není.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s bývalým prezidentem ČSA Radomírem Lašákem ve Světě o jedné Rádia Česko

Vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslav Motejlek, připomněl, že Letištěm Praha má monopol na mezinárodní lety a propojení obou firem nemusí být prospěšné. Pokud by letiště půjčovalo peníze ČSA, nebylo by to v pořádku a mohlo by to narazit u Evropské komise kvůli možnému porušení pravidel hospodářské soutěže.

Podle Motejlka by privatizace ČSA pro společnost byla nejlepší cestou, i když pro stát v tuto chvíli nevýhodná, protože nikdo nehovoří o tom, jak zvednout tržby, což je stěžejní.

Milan Kopp, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme