K. Kovanda: Česko o komisaře nepřijde

Premiér Jan Fischer sdělil, že vláda vybere českého eurokomisaře až do dvou, tří týdnů. Prioritou je teď podle něj dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Evropská komise

V komisi chce zůstat její stávající člen Vladimír Špidla, nominovaný ČSSD. Občanští demokraté navrhli bývalého ministra zahraničí Alexandra Vondru. Za KDU-ČSL kandiduje právní expert Pavel Svoboda a za Stranu zelených ekonom Jan Švejnar a za komunisty europoslanec Vladimír Remek.

Bez Lisabonské smlouvy by ale komise musela fungovat s menším počtem členů, než je členských států. Úřadující generální ředitel Evropské komise pro vnější vztahy Karel Kovanda v Rádiu Česko připomněl, že podle starých pravidel z Nice by se měl počet komisařů snížit, podle Lisabonu by zůstal počet zachobá. Personální problém je až druhořadý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úřadující generální ředitel Evropské komise pro vnější vztahy Karel Kovanda o komisařích EK

Kovanda také vyjádřil také názor, že z právního hlediska je pravděpodobné, že Česko o komisaře nepřijde. Z politického se však může stát, že český kandidát nemusí být schválen. Připomněl, že všechny státy už lobbují o nejdůležitější komisariáty.

Milan Kopp, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme