Spuštění systému datových schránek zřejmě narazí na právní problémy

Prvního listopadu se měl odehrát velký třesk v elektronické komunikaci. Místo papírů a lidí měly běhat po úřadech jen elektronické dokumenty. Projekt ale nabral skluz, začátkem října si potřebnou datovou schránku aktivovalo jen deset procent povinných osob.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Datové schránky

Datové schránky | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Premiér Fischer dal orgánům veřejné moci dosti šibeniční lhůtu na aktivaci schránek. Vše musí stihnout do konce týdne. Ozývají se už i názory, že zdejšímu úřednímu systému hrozí po prvním prosinci naprostý chaos.

Podle aktuálních údajů ministerstva vnitra bude ze zákona zřízeno celkem 349 142 datových schránek. Z toho patří téměř osm tisíc orgánům veřejné správy, a přes 331 tisíc firmám a jiným právnickým osobám. K polovině října bylo aktivováno 54 707 schránek, z toho pouhých 865 pro veřejnou správu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spuštění systému datových schránek doprovází problémy. Téma pro redaktorku Patricii Polanskou a ministra vnitra Martina Pecinu.

Datové schránky mají umožnit elektronické posílání nejrůznějších dokumentů, včetně úředních listin, komunikace se soudy, správní rozhodnutí a podobně. Nejde je ale používat ke komunikaci s jednotlivými úředníky. Doručení písemnosti do datové schránky má mít podle zákona právní účinnost doručení do vlastních rukou.

Soudy měly málo času na přípravu

Těm, kterých se povinné používání datových schránek týká, bude po 1. listopadu schránka aktivována automaticky. Pokud si ale nebudou vyzvedávat doručené písemnosti, mohou firmy přijít například o důležitá správní rozhodnutí, úřadům pak například kvůli nedodržení lhůt mohou hrozit soudní spory.

Provoz systému zajišťuje Česká pošta, která už avizovala obavy z možného přetížení systému, pokud se nechá aktivace na poslední chvíli.

Optimističtěji vidí situaci ministr vnitra Martin Pecina. "Věřím, že technicky se podaří spuštění datových schránek zvládnout. Na veřejnosti by se neměly projevit problémy, které patrně nastanou při spouštění systému. Obavy panují spíše ohledně připravenosti právnických osob," řekl Pecina Rádiu Česko. A dodal:

"Problémy se spuštěním budou mít například soudy, jakožto velké organizace, jelikož měly na přípravu málo času. Ta měla začít někdy koncem minulého roku, což se nestalo."

Patricie Polanská, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme