Kauzou plzeňských práv by se mohla zabývat sněmovní komise

Sněmovna bude jednat o zřízení vlastní vyšetřovací komise, která by se zabývala kauzou Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Poslanci na návrh ČSSD tento bod zařadili do programu své schůze. O zřízení komise by měli rozhodovat 3. listopadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni

Západočeská univerzita v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

Podle bývalého ministra školství Ondřeje Lišky je ale vyšetřovací komise zbytečná. Podle něj stačí kroky akreditační komise ministerstva školství.

"Jeden ze způsobů, jak problém zamést pod koberec, je zřídit kvůli němu vyšetřovací komisi poslanecké sněmovny. Kauza také ukazuje na napojení s některými politiky, a proto si myslím, že nevíc prospěje její odpolitizování," uvedl Liška.

"Ministerstvo školství, akreditační komise i samotná škola mají v rukou veškeré nástroje k tomu, aby problém vyřešily. Když se jim do toho budou ještě více montovat politici, tak se obávám, že to problém zamete pod koberec, než aby se vyřešil," dodal ještě bývalý ministr školství.

Vyšetřovací komisi chce i Kindl

O zřízení sněmovní vyšetřovací komise chtěl požádat i bývalý proděkan fakulty Milan Kindl. Vyzval také mezinárodní organizaci Transparency International, aby se skandálem zabývala.

Kauza začala zjištěním, že proděkan fakulty Ivan Tomažič zřejmě opsal desítky stran ve své disertační práci, do případu byl údajně zapleten právě také Kindl a děkan fakulty Jaroslav Zachariáš.

Při vyšetřování se navíc zjistilo, že na fakultě chybějí desítky diplomových či disertačních prací, mimo jiné i známých politiků. Asi 400 lidí mohlo fakultu absolvovat nestandardně rychle. To bývalého proděkana Kindla překvapilo. Myslel si, že jich bylo víc..

"Jsou to studenti, kteří v 90 procentech přestoupili z Karlovy univerzity k nám. Na našich stránkách máme dopis studenta F., který nám děkuje, že jsme mu umožnili v situaci, kdy byl nějakým způsobem šikanován pražskou fakultou, se kterou vyvolal soudní spor, který pravomocně vyhrál. Nicméně nám děkuje, že jsme mu umožnili dostudovat. Dostudoval za dva měsíce," řekl Kindl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec mluvil v Ozvěnách dne o úpravě odebírání DNA

Kindl, Tomažič i Zachariáš už odstoupili ze svých funkcí a odejdou i ze školy. Funkcí děkana byl dočasně pověřen exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), pověřený dočasným řízením plzeňské fakulty v Ozvěnách dne nechtěl na slova Milana Kindla reagovat, jak řekl, respektuje jeho vyjádření a zdůraznil, že svou roli chápe zejména v přípravě všech podkladů pro akreditační komisi.

Pospíšil zdůraznil, že chce dělat reformy do budoucna, aby na fakultě bylo transparentní přijímací řízení. Šetření je na komisi profesorky Dvořákové, případně na orgánech činných v trestním řízení.

Milan Kopp, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme