Na Ukrajině to na novou plynovou krizi nevypadá

Evropská unie i Česko se připravují na možné opakování plynové krize z přelomu roku. Kabinet Jana Fischera dokonce vyhlásil na listopad cvičení, které vyzkouší připravenost hlavně velkých firem a dalších významných institucí na přerušení dodávek plynu. Na Ukrajině však prý dosud nic nesvědčí o tom, že by se schylovalo k další krizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemní plyn

Zemní plyn | Foto: Fotobanka stock.xchng

Riziko vychází především z toho, že přestože dodávky plynu z Ruska jsou smluvně zajištěny, nejsou vyloučeny problémy s tranzitem přes třetí země. Především, jako na přelomu roku, přes Ukrajinu. Tamější podnik Naftogaz zatím ruskému Gazpromu za plyn platí.

Podle Bohdana Kopčáka ze slovenské tiskové agentury TASR, který situaci na Ukrajině dlouhodobě sleduje, v této zemi zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se krize mohla brzy opakovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj slovenské tiskové agentury TASR Bohdan Kopčák o tom, zda situace na Ukrajině nahrává vzniku nové plynové krize

"Jsou naopak zprávy, že se zásobníky na Ukrajině, které byly jednou z příčin loňské krize, protože Ukrajina údajně neměla peníze na to, aby je naplnila, na takové provozní množství, aby se dal v zimě plynule transportovat plyn do Evropy, se nyní plnit daří, protože Naftogaz zatím pravidelně platí měsíční splátky za dodávky plynu," vysvětlil Kopčák ve vysílání Rádia Česko.

"Navíc tranzit plynu přes Ukrajinu do západní Evropy je ve srovnání s minulým rokem nižší o 30 procent," dodal odborník na Ukrajinu.

Budoucnost Naftogazu je nejistá

Připustil však, že ukrajinská státní plynárenská společnost Naftogaz byla na pokraji bankrotu, protože nebyla schopna splácet své závazky. Podržela ji ale ukrajinská vláda i domluva ohledně eurobondů, které budou vyměněny za nové dluhopisy se splatností v roce 2014 a vyšším úrokem.

Naftogaz je však podle Kopčáka nadále ztrátový, o příčinách se spekuluje, protože do hospodaření firmy mnoho lidí nevidí.

"Budoucnost Naftogazu je nejistá, zatím se mu daří splácet závazky vůči Rusku, ale může dojít k výpadku. Pokud bude vůle vyvolat novou plynovou krizi, záminka se vždy může najít," uvedl Kopčák a dodal, že výměna eurobondů za nové dluhopisy může sice Naftogazu pomoci, nicméně své dluhy stejně jednou bude muset splatit.

"Navíc nyní chce vydat dluhopisy v hodnotě 1,65 miliardy dolarů, což je obrovská suma. Otázkou je, jak se firmě bude dařit dluhopisy splatit do roku 2014," přemítá Kopčák.

Patricie Polanská, Martina Mašková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme