Ceny plynu pro domácnosti by měly v příštích měsících klesat

Ceny plynu pro domácnosti by měly v dohledné době klesat. Začátkem příštího roku by se mohly dokonce dostat na svoji úroveň z roku 2008. Nahrává tomu vývoj na světových trzích s palivy. Předpokládá to největší dodavatel plynu v České republice - společnost RWE.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyn

Plyn | Foto: Fotobanka stock.xchng, Andrzej Pobiedziński

"Co se týče posledního čtvrtletí, tam dochází k poklesu cen a my předpokládáme, že tento trend bude zachován i pro čtvrtletí roku 2010," uvedl marketingový ředitel RWE David Konvalina.

Na konci září přitom člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop uvedl, že ceny ropných derivátů rostou, což ovlivní ceny pro další kvartál. "To je také důvod, proč neočekáváme další pokles cen na začátku roku 2010," uvedl tehdy Varcop.

Od 1. října zlevnili zatím na tři měsíce zemní plyn všichni tři hlavní dodavatelé. Největší zlevnění o 4,4 procenta oznámila Pražská plynárenská. Dodavatel převážně pro jižní Čechy E. ON snížil ceny o 4 procenta a největší tuzemský dodavatel RWE o 2,5 procenta. Plyn letos zlevnil již potřetí.

Snížení cen zemního plynu pro čtvrté čtvrtletí bylo dáno především příznivým vývojem směnného kurzu koruny vůči americkému dolaru.

Do skupiny RWE v ČR patří čtyři regionální plynárenské společnosti zaměřené na prodej zemního plynu koncovým zákazníkům: RWE Energie (dříve Západočeská plynárenská, Středočeská plynárenská a Severočeská plynárenská), Východočeská plynárenská, Severomoravská plynárenská a Jihomoravská plynárenská. RWE je i dominantním dovozcem plynu do Česka; zásobuje přes 2,3 milionu konečných zákazníků.

Jitka Hanžlová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme