Německá koalice se snaží vyhnout zákazu nových dluhů

Rodící se německá vládní koalice chce údajně nové státní dluhy převést do jakéhosi ,stínového rozpočtu'. Podle tamních kritiků se tak snaží obejít nově uzákoněný zákaz vytváření nových dluhů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Německé pravicové strany se totiž zatím marně snaží dohodnout na finančních bodech koaliční dohody. Zástupci CDU, CSU a FDP se proto znovu pokusí skloubit dva protichůdné záměry: Snížit daně a utěsnit díry ve státním rozpočtu Německa.

Podle některých ekonomů a zástupců opozičních stran si pravicoví lídři chtějí ,uvolnit ruce' jednoduchým trikem. Nové zadlužení státu prý hodlají převést do paralelního, tzv. stínového rozpočtu.

V něm by měly skončit například několikamiliardové úvěry, jimiž chce nová koalice podpořit systém sociálního zabezpečení.

Podle deníku Süddeutsche Zeitung by stínový rozpočet mohl dosáhnout výše až 50 miliard eur. Tím by si pravicové strany vytvořily prostor pro dodržení předvolebního slibu snížit daně.

Podle kritiků jde ovšem o porušení zákazu vytvářet nové dluhy, který byl nedávno začleněn přímo do německé ústavy.

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme