Sněmovna pustí státní rozpočet do druhého čtení

Státní rozpočet České republiky na příští rok se začne projednávat v Poslanecké sněmovně, s největší pravděpodobností lehce projde do druhého čtení. Poslanci budou jednat zatím jen o základních parametrech návrhu - tedy o celkových příjmech, výdajích a deficitu rozpočtu. Ten by měl být v roce 2010 necelých 163 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle občanského demokrata Petra Bratského by se měl rozpočet v prvním čtení schválit. Pro další čtení už pak ale má připravenou vlastní úpravu návrhu.

"Chci předložit takové změny, které budou znamenat dlouhodobější vizi pro určité rezorty, takže budou vědět zhruba připravená promile nebo procenta rozpočtu. Když se státu bude dařit, tak budou mít částku, která tomu bude odpovídat. Když se mu dařit nebude, budou srozuměni s tím, že když nedaří všem, tak se nedaří ani jim. Když to řeknu konkrétně třeba v kultuře, tak jedno procento státního rozpočtu. Tím pádem, když by to rezort věděl, tak by s tím mohl počítat i v delší řadě."

Jak Radiožurnálu potvrdil místopředseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, ČSSD také v prvním čtení rozpočet podpoří. V dalších čteních ale bude - stejně jako ODS - chtít přijít s některými změnami.

"Soustředíme se při projednávání rozpočtu na druhé čtení. Rádi bychom předložili pozměňující návrhy. Nechceme, aby došlo ke snížení objemu platů zaměstnanců veřejného sektoru. Usilujeme o to, aby vláda plně dorovnala přímé platby zemědělcům na základě podmínek, které máme vyjednány v rámci Evropské unie. Usilujeme, aby vláda poskytla dotace poskytovatelům sociálních služeb alespoň na úrovni, která byla v roce 2008."

I předseda lidovců Cyril Svoboda vyhlásil, že KDU-ČSL bude v prvním čtení pro rozpočet hlasovat.

"KDU-ČSL podpoří rozpočet v prvním čtení, je to rozpočet úsporný. Budeme mít tři návrhy do další debaty o rozpočtu. Chceme, aby došlo ke zvýšení dotací na sociální služby minimálně o tři miliardy korun. Druhé téma se týká mateřské, chceme, aby neklesla. A za třetí, jsme proti tomu, aby se ,porcoval medvěd', aby se stavěly pomníky jednotlivým poslancům."

Definitivně se bude státní rozpočet na příští rok schvalovat na prosincové schůzi Poslanecké sněmovny.

Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme