Německý ústavní soud umožnil soud s Demjanjukem

Údajný dozorce z vyhlazovacího tábora Sobibor John Demjanjuk by měl 30. listopadu stanout před mnichovským soudem. Cestu k zahájení procesu otevřel německý ústavní soud. Ten zamítl dvě žaloby Demjanjukových právníků, kteří žádali propuštění svého mandanta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Demjanjuk (uprostřed) během procesu v Izraeli.

John Demjanjuk (uprostřed) během procesu v Izraeli. | Foto: AFP

Ústavní soud žalobu na zastavení procesu označil za nepřípustnou. Demjanjukův advokát Ulrich Busch také zpochybnil, zda Německu vůbec přísluší soudit údajného ukrajinského pachatele zločinů spáchaných na území dnešního Polska.

Obhajoba navíc požaduje, aby se devětaosmdesátiletému Demjanjukovi započetlo sedm a půl roku, které strávil v izraelské vyšetřovací vazbě. Obžaloba viní bývalého sovětského válečného zajatce z podílu na smrti minimálně 27 900 Židů ve vyhlazovacím táboře Sobibor.

Hlavním důkazním materiálem je členská legitimace SS a seznam z roku 1943, který dokládá, že byl dozorce Demjanjuk přeložen právě do Sobiboru.

Jiří Hošek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme