Vláda chce zvýšit schválený schodek letošního rozpočtu o 14 miliard

Vláda chce oficiálně zvýšit schválený schodek rozpočtu na letošní rok o 14 miliard korun. Původně schválený schodek byl 38 miliard - nově by představoval přes 52 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Důvodem je větší potřeba peněz na důchody, podpory v nezaměstnanosti a úroky ze státního dluhu. Vyplývá to z návrhu novely zákona o státním rozpočtu na rok 2009, kterou vláda předložila sněmovně.

Poslanci by měli hlasovat o základních parametrech příštího rozpočtu

Poslanci znovu projednávájí státní rozpočet na příští rok. Hlasování o něm musí ve sněmovně předcházet důkladná debata. Včerejší téměř pětihodinová poslanecká rozprava svůj druhý díl nabízí dnes. A dnešek by měl nabídnout i bonus v podobě hlasování o základních parametrech rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci Škromach a Doktor diskutují v Rádiu Česko o schvalování rozpočtu

Podle plánu má stát hospodařit se schodkem téměř 163 miliard korun. Rozpočet počítá s poklesem ekonomiky o půl procenta, s růstem spotřebitelských cen o zhruba dvě procenta a nárůstem nezaměstnanosti o více než 10 procent. Úroky ze státního dluhu mají v příštím roce podle ministra financí Eduarda Janoty přijít na téměř 65 miliard korun.

Je téměř jisté, že rozpočet v prvním čtení projde. Všechny strany zastoupené v dolní parlamentní komoře kromě komunistů totiž oznámily, že návrh v prvním čtení podpoří. KSČM chce návrh vrátit vládě k přepracování, nemá však šanci uspět.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozpočtu v Ozvěnách dne mluvili i poslanci Nečas a Škromach

Člen rozpočtového výboru, občanský demokrat Michal Doktor Ve Světě o osmé Rádia Česko připomněl, že ODS rozpočet podpoří, protože nyní nemá žádnou možnost k jeho úpravě a varoval před dalším zadlužováním.

Předseda sněmovního výboru pro sociální politiku, sociální demokrat Zdeněk Škromach připustil, že ČSSD plánuje změny ve struktuře rozpočtu. Už dříve uváděla, že chce navýšit přímé platby zemědělcům o 1,5 miliardy, zabránit snížení platů zaměstnanců ve veřejném sektoru o 4 procenta a přidat chce i poskytovatelům sociálních služeb.

ODS podle Doktora nebude navrhovat žádné zásadní transfery. Podle jeho názoru jsou parametry rozpočtu sestaveny špatně a deficit 163 miliardy je zhruba o 10 miliard vyšší. Od vlády a ministra financí očekává, že okamžitě spustí profesní audity a bude hledat další cesty k úsporám. Není přitom nutné rozpouštět sociální smír.

Milan Kopp, Václav Pešička Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme