Čeští investoři mají v Iráku dobré šance

Irák i přes pokračující politickou nestabilitu láká stále více investorů. Potvrdila to i dvoudenní konference, která včera vpodvečer skončila ve Washingtonu. Na té se desítky zástupců státu i soukromého sektoru za dohledu premiéra Nouri Al-Malikiho snažily přesvědčit americké firmy a podnikatele, aby se podíleli na hospodářském zmrtvýchvstání země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelená zóna v Bagdádu

Zelená zóna v Bagdádu

Američané zájem mají, podobně jako české podniky, které se chystají prověřit podnikatelské příležitosti přímo v Iráku příští týden, kdy tam, odjíždí mise vedená ministrem průmyslu a obchodu Vladimírem Tošovským.

Podle Majida Shamase Tomy, pracujícího pro Svaz průmyslu a dopravy, jsou nejzajímavějšími možnostmi pro investice v Iráku energetika, chemie a petrochemie, vodohospodářství, zemědělské technologie, dopravní zařízení a turistický ruch, když experti nyní za nejbezpečnější investice v Iráku považují banky a hotely.

Přehrát

00:00 / 00:00

Majid Shamas Toma pracující pro Svaz průmyslu a dopravy o možnostech investování v Iráku

Z pohledu českých vývozců je podle Tomy v Iráku zájem hlavně o subdodávky a zařízení pro distribuci elektrické energie, chemický a petrochemický průmysl, dopravní zařízení, odborné poradenství a školení obslužného personálu, technologie po zemědělství a pro zpracování zemědělských produktů, zdravotnictví a podobně.

"Největší výhodou Česka jsou velmi dobré reference v Iráku, protože třeba mnohé rafinérie ropy stavěly firmy z bývalého Československa," uvedl Toma ve vysílání Rádia Česko.

České firmy jsou v Iráku úspěšné

České firmy podle Tomy nyní sklízí ovoce toho, že se české jednotky podílely na porážce režimu Saddáma Hussajna.

"Firmy jsou úspěšné hlavně v dodávkách pro petrochemii, chemii, energetiku, vodohospodářství, zemědělské technologie. Bezpečnostní situace se tam zlepšuje, nabízí se proto prostor pro evropské firmy, aby se účastnily tendrů," vysvětlil Toma.

Českým firmám, které chtějí dodávat do Iráku nebo tam investovat, pak doporučuje, aby si nejdříve důkladně prostudovaly nový irácký investiční zákon, jenž je k dispozici na webu ministerstva průmyslu Iráku.

"Je dobré také spolupracovat s místními firmami a dodavateli, mít místního partnera, který zná prostředí a má kontakty. Firmy, které tam chtějí investovat napřímo, by tam měly založit své pobočky, pokud se chtějí účastnit tamních tendrů," radí Toma.

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme