Viceprezident USA bude v Praze mluvit o protiraketové obraně

Viceprezident Spojených států amerických Joe Biden je v Praze. Česká republika je třetí zastávkou na jeho evropské cestě. Před námi navštívil druhý muž USA Polsko a Rumunsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký viceprezident Joe Biden

Americký viceprezident Joe Biden | Foto: US Department of Defense

Českým politikům bude Joe Biden vysvětlovat hlavně budoucnost americké protiraketové obrany v Evropě. Původní projekt obranného štítu počítal i s radarem v Česku. USA od něj ale minulý měsíc ustoupily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ODS Mirek Topolánek mluvil v Ranním interview Radiožurnálu o návštěvě viceprezidenta USA v Česku

Spojené státy americké a středoevropské země spolu musí spolupracovat, jinak samy neobstojí, vzkázal při pobytu v Bukurešti Biden. Připomněl, že před dvaceti lety si nikdo nedokázal představit, že středoevropské země budou stát v čele klíčových mezinárodních institucí jako jsou Evropský parlament, UNESCO nebo Rada Evropy.

Do střední Evropy přijel podle svých vlastních slov s jednoduchým poselstvím, že se USA ke svým evropským spojencům nikdy neobrátí zády. Něco podobného prohlásil už při dubnové návštěvě Prahy i americký prezident Barack Obama.

Bude se jednat i o dostavbě Temelína

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředsedu výboru Poslanecké sněmovny pro obranu za ODS Michael Hrbata ve vysílání Rádia Česko o návštěvě amerického vicepremiéra v Praze

Kromě tématu protiraketové obrany čekají Bidena v Praze zřejmě i jednání o energetice. Česká vláda by totiž ráda koupila od americké společnosti Exxon podíl v transalpském ropovodu TAL.

Američané by zase rádi prosadili, aby nové jaderné reaktory pro elektrárnu Temelín dodala americká společnost Westinghouse. O tom všem bude Joe Biden jednat v Praze s premiérem Janem Fischerem a prezidentem Václavem Klausem.

Předseda ODS Mirek Topolánek k návštěvě viceprezidenta USA v Česku řekl, že je rád, že s ním bude moci skoro půl hodiny mluvit sám. V Ranním interview Radiožurnálu vyjmenoval, že kromě protiraketové ochrany chce mluvit i o součinnosti armád obou zemí v Afghánistánu nebo o česko-amerických smlouvách ve vědě a výzkumu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kryštof Kozák z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy ve vysílání Rádia Česko k pobytu druhého muže USA v Česku

Místopředsedu výboru Poslanecké sněmovny pro obranu za ODS Michael Hrbata přivítal možnost jednat během návštěvy amerického vicepremiéra v Praze o případném prodeji nebo nájmu stíhaček F-15 nebo F-16 české armádě. Ve vysílání Rádia Česko také podpořil případné zapojení americké firmy Westinghouse do české jaderné energetiky jako vyvážení narůstajícího vlivu ruských polostátních firem na naší energetiku.

Kryštof Kozák z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy k pobytu druhého muže USA v Česku podotkl, že jedním z jeho cílů je vysvětlení změny amerického postoje k radarové ochraně Evropy. Ve vysílání Rádia Česko zdůraznil, že si Američané potřebují vylepšit vztahy s Rusy, protože klíčovými problémy pro USA jsou spíš Írán nebo Afghánistán.

Osobní ochranu zajistí Američané

Bezpečnost delegace USA budou v Praze hlídat čeští i američtí experti. Zajištění bezpečnosti bude sice podobné jako při dubnové návštěvě prezidenta Baracka Obamy, nebude mít ale takový rozsah.

"Bezpečnostní opatření provádíme ve spolupráci s bezpečnostními službami americké strany. Přijeli osobní ochránci viceprezidenta a my s nimi budeme provádět osobní ochranu a ochranu míst, kde se bude pan Biden pohybovat," řekl ředitel české ochranné služby Lubomír Kvíčala.

Dopravy v Praze by se návštěva druhého muže USA neměla nijak výrazně dotknout, krátkodobě a lokálně bude omezena jen při návštěvě americké delegace na Úřadu vlády na Klárově.

Igor Maňour, Vojtěch Berger, Květa Moravcová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme