Soudní líčení v aféře Clearstream končí

V Paříži dnes končí soudní líčení v aféře Clearstream. Neočekává se, že by výpovědi posledních svědků něco změnily na trestu, požadovaném pro bývalého premiéra Dominiqua de Villepina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy, Dominique de Villepin

Nicolas Sarkozy, Dominique de Villepin | Foto: AFP

Prokurátor požaduje po aktérech aféry s údajnými tajnými konty v zahraničí i nepodmíněné tresty. V případě prokázání viny však Dominique de Villepin může dostat také jen podmínku.

Podle prokurátora se Villepin dopustil spoluviny mlčením. Tento termín pobouřil expremiérova právního zástupce. "Jsme svědky právní akrobacie. Pokud by byl de Villepin odsouzen a byť by odešel s podmínkou, ztratil by prakticky šanci bojovat v příštích prezidentských volbách," prohlásil Villepinův právník.

V jednom z nejsledovanějších případů posledních let mělo jít o pokus očernit z korupce některé politiky, mimo jiné i nynějšího prezidenta Nicolase Sarkozyho. Villepin měl mít seznamy údajných majitelů tajných kont v lucemburském peněžním ústavu Clearsteam. Tam plynuly úplatky za někdejší prodej francouzských fregat Tchaj-wanu. Rozsudek by měl být vynesen v lednu.

Igor Maňour, Jan Šmíd, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme