Česko má ve sporu s Kanadou podporu velkých států EU

Francie a Španělsko se postavily za Česko v jeho vízovém sporu s Kanadou. Na schůzce ministrů vnitra v Lucemburku většina členských zemí podpořila návrh Evropské komise zavést víza pro kanadské diplomaty, pokud Ottawa nepodnikne do konce roku kroky ke zrušení vízové povinnosti pro české občany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie

Vlajky Evropské unie | Foto: Evropská komise

Zpráva Evropské komise o vízové reciprocitě a jejím porušení získala mezi členskými zeměmi širokou podporu. Podle ministra vnitra Martina Peciny máme za sebou i velké členské země.

"Samozřejmě nové členské státy jsou s námi zajedno, protože v podstatě jim podobné problémy hrozí. Ale dnes nás velmi jasně podpořila Francie a v minulosti i Itálie. Myslím, že můžeme počítat s podporou většiny členských států," uvedl Pecina.

Ostře kanadské počínání odsoudil například španělský ministr Alfredo Perez Rubalcaba, který ale doufá, že se problém podaří vyřešit diplomatickou cestou a nebude třeba proti Kanadě zavádět nějaká protiopatření.

Do vztahu ostatních států k Česku se v otázce kanadských víz podle ministra Peciny nijak nepromítl zdlouhavý proces ratifikace Lisabonské smlouvy u nás. "Tu podporu máme a budeme ji mít bez ohledu na to, jestli jsme ratifikovali, nebo neratifikovali Lisabonskou smlouvu," podotkl ministr.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme