Írán neodpověděl na dohodu z Vídně, má prý protinávrh

Írán má do dnešní noci odpovědět na mezinárodní nabídku, aby poslal svůj uran k obohacení do zahraničí. Zatím se tak nestalo, íránská státní televize ale uvedla, že Teherán na tento model nepřistoupí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád | Zdroj: ČTK

Íránci prý dávají přednost nákupu obohaceného uranu, aniž by k tomu do ciziny dodávali svou surovinu.

Nejmenovaný vyjednavač islámské republiky, na kterého se odvolává íránská televize, prý řekl, že Teherán chce palivo pro svůj reaktor nakupovat a že čeká na důvěryhodnou odpověď na tento návrh.

Pokud by ale Írán nepředal ke zpracování svůj vlastní nízce obohacený uran, ztratil by celý podnik smysl pro světové mocnosti. Těm jde totiž o to, aby se odesláním uranu do ciziny snížilo riziko, že ho Teherán použije k výrobě atomové zbraně.

Původní plán připravily počátkem týdne Rusko, Francie, Spojené státy a Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Zástupce Íránu neměl při jednáních ve Vídni mandát takový závazek podepsat, a právě z toho vzešla páteční lhůta. Zmíněné státy dohodu před vypršením termínu oficiálně odsouhlasily. Na úřední odpověď Teheránu se stále čeká.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme