Podle Ústavního soudu je tajné sjednávání provizí korupcí

Průlomové rozhodnutí přijal podle serveru Aktuálně.cz Ústavní soud. Za korupci označil jednání nákupčího, který si vedle slevy pro svého zaměstnavatele při sjednávání zakázky dojednal utajeně i osobní provizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce

Korupce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Firma kupovala obaly a majitel získal na každém slevu dvacet haléřů - smlouvu s touto podmínkou podepsal. Netušil ale, že z každého výrobku má 60 haléřů i jeho podřízený, který obchod dojednával. Ten uzavřel s dodavatelskou společností tajný dodatek.

Majitel už sedm let vymáhá u různých soudů - od Krajského po Nejvyšší - satisfakci za poškození pověsti a náhradu škody. Vyhověli mu až ústavní soudci. Teprve oni uznali, že by s danou cenou nesouhlasil, kdyby věděl o všech okolnostech jednání - včetně provize.

Přehrát

00:00 / 00:00

Katarína Oboňová z Transparency International o průlomovém rozhodnutí Ústavního soudu týkajícího se korupce v soukromém sektoru

Podle Kataríny Oboňové z Transparency International tento případ není nijak ojedinělý, tato instituce nedávno před korupcí ve firmách dokonce varovala.

"Bohužel se setkáváme s tím, že korupce v soukromém sektoru je v Česku neprávem opomíjena," podotkla v tomu Oboňová a dodala, že právě provize pro nákupčí a další osoby, které rozhodují o obchodech dané společnosti, jsou v tomto sektoru nejčastější formou skryté korupce.

Celosvětově korupce v soukromém sektoru přesahuje miliardy dolarů

Podle Oboňové má Transparency International v Česku ročně hlášení zhruba o 30-40 případech korupce v podnikatelském sektoru.

"Ale naše organizace dělala výzkumy celosvětově a zjistila, že škody z korupce v soukromém sektoru přesáhnou ročně přesahují částky v miliardách dolarů," dodala Oboňová s tím, že korupce v soukromém i veřejném sektoru je zhruba stejná v obou případech je těžké ji prokazovat.

Rozhodnutí Ústavního soudu je průlomové

Rozhodnutí Ústavního soudu, který užívání provizí označil za skrytou korupci, pak označila za průlomové, ale upozornila v tomto směru i na nový trestní zákoník, který poprvé rozšiřuje skutkovou podstatu přijetí úplatku i uplácení i na podnikatelský sektor.

Alena Adámková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme