Pokud se strany neshodnou na eurokomisaři, vybere ho vláda

Politici dostali ultimátum od premiéra Jana Fischera. Do 14 dnů se mají dohodnout na českém kandidátovi na nového eurokomisaře. Pokud se na žádném jménu neshodnou, vláda ho vybere sama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jan Fischer ve sněmovně

Premiér Jan Fischer ve sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

Premiér Fischer Lidovým novinám řekl, že vláda může sáhnout po jednom z kandidátů stran nebo přijít i s úplně novým jménem. Jak dále naznačil, nejdůležitějším kritériem by byla průchodnost kandidáta Evropským parlamentem.

Jan Fischer tuto variantu naznačil už ve středu při představování priorit své vlády pro zbytek funkčního období. "Pokud v tomto nedojde k dohodě napříč politickým spektrem, vezmu odpovědnost na sebe a navrhnu vládě kandidáta, který bude podle mého názoru nejlépe reprezentovat Českou republiku," řekl Fischer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Fischer politikům: dohodněte se

Podle Libora Roučka z ČSSD je v zájmu České republiky, aby se strany dohodly na jednom kandidátovi. "Protože čím silnější mandát bude mít, tím je větší šance, že dostane lepší, kvalitnější, silnější portfolio, řekl Rouček.

Prozatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by byly strany schopné se dohodnout na jednom kandidátovi. Sociální demokraté prosazují současného eurokomisaře Vladimíra Špidlu, ODS navrhuje bývalého vicepremiéra Alexandra Vondru, KSČM europoslance Vladimíra Remka, lidovci exministra Pavla Svobodu a Zelení ekonoma Jana Švejnara.

Igor Maňour, Ondřej Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme