Inspektoři OSN navštívili v Íránu utajovanou jadernou továrnu

Skupina mezinárodní inspektorů OSN dorazila do Íránu. Vůbec poprvé navštívila závod na obohacování uranu u města Komm. O jeho existenci se svět dozvěděl teprve v září.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inspektoři OSN na mezinárodním letišti v Teheránu

Inspektoři OSN na mezinárodním letišti v Teheránu | Foto: AFP

O továrně informovali samotní Íránci, ale za situace, kdy se na ni chystaly upozornit západní mocnosti. Odhalení už druhého provozu stejného účelu posílilo obavy, že Teherán nemá jaderný program jen k civilním účelům, ale také ke zbrojení.

Rusko varuje před rychlými závěry a nabádá, že teprve pečlivá inspekce na místě může odhalit skutečné poslání továrny. Západní špionážní služby ale bijí na poplach.

Přehrát

00:00 / 00:00

O mezinárodní inspekci v Íránu mluvil na Radiožurnálu zpravodaj Břetislav Tureček

Z odposlechů se prý podařilo zjistit, že v továrně mělo být jen 3 tisíce centrifug. To nemá žádný význam pro energetiku, ale stačilo by to prý k výrobě tří nukleárních hlavic ročně. Jak ale upozorňuje deník The Washington Post, ani Západ nemá žádné jasné důkazy.

Inspektoři přijeli do Íránu na tři dny, v samotném závodě strávili pouze několik hodin. I za tuto dobu mohou odhadnou, jakou má mít závod kapacitu, povedou rozhovory s jeho zaměstnanci, budou tam moci odebírat vzorky. Mohou také porovnat stavební plány s realitou a prověřit tak, jestli Írán opravdu staví to, co říká světu.

Skutečnost, že závod v horách jižně od Kommu je na vojenské základně a ještě zakopaný pod zemí, Íránci vysvětlili snahou ušetřit a nutností chránit takové zařízení před možnou agresí. O útoku na íránská jaderná zařízení se spekuluje hlavně v Izraeli.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme