Další babybox je ode dneška v Ústí nad Labem

V Ústí nad Labem se dnes otevřel nový babybox. Zařízení, do kterého mohou být bezpečně uloženy nechtěné děti, je umístěn v areálu Masarykovy nemocnice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ludvík Hess, otec českých babyboxů

Ludvík Hess, otec českých babyboxů | Foto: Jana Káninská

Ústecký babybox je čtvrtým takovým zařízením v Ústeckém kraji po Chomutovu, Teplicích a Kadani. Kadaňský babybox byl také jediný v kraji, do kterého rodiče uložili nechtěné dítě.

Ústecký babybox je už namontován v zadní části Masarykovy nemocnice, u pavilonu C, v místě, kam nedohlédnou kamery. Místo vybral sám otec projektu babyboxů Ludvík Hess.

Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí žádný trest. Schránky o velikosti 100 na 60 centimetrů a hloubce 50 centimetrů jsou vytápěné na 28 stupňů a několikanásobně jištěné signalizací, která lékařům ihned oznámí otevření dvířek.

V Česku je celkem 29 babyboxů, matky do nich zatím odložili 26 dětí. Naposledy se v pražském Hloubětíně našel sedmiměsíční chlapec. První schránka funguje od roku 2005 v Praze.

Igor Maňour, Dagmar Cestrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme