Zásobníky plynu jsou před zimou plné na 100 procent

Zvýšit bezpečnost zásobování plynem se snaží největší dodavatel v republice, společnost RWE Transgas. Na možné problémy v dodávkách se začal připravovat hned po lednové krizi, kdy ruský obchodník nejprve omezil a pak dokonce zastavil dodávky plynu do Evropy přes Ukrajinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

podzemní zásobník zemního plynu Háje u Příbrami

podzemní zásobník zemního plynu Háje u Příbrami | Foto: Česká plynárenská unie

Vzhledem k tomu, že obchodní vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou stále nejsou uspokojivě vyřešeny, je opatrnost na místě. RWE Transgas proto naplnil své podzemní zásobníky plynu na sto procent. Plnit je začal průběžně už po skončení zimní sezóny a svého cíle dosáhl na začátku října.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský pro Radiožurnál

"Rozhodli jsme se ještě naši připravenost posílit o novou strategii a to nečerpat naše zásobníky. Budeme se snažit o to, co nejdéle využívat denní dodávky zemního plynu z Ruska a z Norska, abychom pokryli denní spotřebu a na zásoby sáhnout až když bude nejhůře," vysvětlil mluvčí firmy Martin Chalupský.

Zásobování domácností plynem by tak nemělo být ani v zimě ničím ohroženo. "V zásobnících máme aktuálně 2,3 miliardy metrů kubických plynu, to je čtvrtina až třetina roční spotřeby. Jsou to poměrně nadstandardní zásoby ve srovnání s okolními zeměmi, proto si můžeme dovolit tvrdit, že Česká republika je dobře připravena na případné opakování plynové krize," řekl Chalupský.

Kromě toho RWE Transgas připravuje rozšíření dalších zásobníků. O spolufinancování záložních zdrojů zásobníků zemního plynu pro Českou republiku už také požádal Evropskou unii.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme