Důvěra v domácí ekonomiku stále oslabuje

Domácí ekonomika i nadále ztrácí důvěru. Vyplývá to z pravidelného šetření Českého statistického úřadu, podle kterého souhrnný indikátor v říjnu oslabil o 0,6 bodu. Důvodem je narůstající pesimismus podnikatelů i spotřebitelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Důvěra první skupiny v domácí ekonomiku v říjnu meziměsíčně oslabila o půl bodu, u druhé skupiny šlo o 1,3 bodu. Víra v lepší hospodářské zítřky je tak nyní o bezmála 13 bodů nižší než před rokem.

Podle ředitele ING Penzijního fondu a někdejšího člena rozpuštěné Národní ekonomiké rady vlády (NERV) Jiřího Rusnoka ale není situace tak kritická. "Samozřejmě, že cesta z krize bude dlouhá. Ale křivka důvěry se přeci jen meziměsíčně mírně zotavuje. Meziročně je tam ovšem stále pokles. Oživení bude přicházet velmi pozvolna," řekl Rusnok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Rusnok mluvil o české ekonomice.

Pozitivním signálem podle něj ale může být pro českou ekonomiku politika nové německé vlády. "Je to silná vláda, se silným mandátem, kterým chce vést Německo k ještě flexibilnější ekonomice, než doposud. Část záměru se jim může podařit, což je dobrá zpráva i pro nás," domnívá se Rusnok.

Roman Chlupatý, Rádio Česko, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme