EU hledá způsob, jak vyhovět Václavu Klausovi

Maďarsko nepřipustí, aby česká výjimka z Lisabonské smlouvy zmiňovala takzvané Benešovy dekrety. Prohlásil to maďarský ministr zahraničí Péter Balázs. Podle něj by Budapešť takovou dohodu zablokovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Šéfové diplomacií členských zemí Unie se v Lucemburku radí, jak vyhovět požadavkům českého prezidenta Václava Klause. Ten požaduje výjimku ze smlouvy. Lisabon by podle něj mohl ohrozit platnost takzvaných Benešových dekretů.

Předpokládá se, že Praha dostane všeobecně platnou výjimku, která dekrety nebude přímo zmiňovat. Italský ministr zahraničí Franco Frattini uvedl, že pokud Lisabonskou smlouvu schválí český Ústavní soud, měl by ji Václav Klaus co nejrychleji podepsat.

"Prezident Klaus je gentleman. Dohoda mezi gentlemany nemusí být psaná, jde o její podstatu. Takže když Česko o něco žádá a my vyhovíme, tak považuji za naprosto jisté, že prezident Klaus podepíše," prohlásil Frattini.

S konečnou platností o požadavcích Václava Klause rozhodnou lídři členských zemí na schůzce v Bruselu na konci týdne. Česko je poslední zemí, která ještě Lisabonskou smlouvu neschválila.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme