Íránci naznačují ochotu dodávat uran k obohacení do zahraničí

Írán by mohl dodávat část svého nízko obohaceného uranu do zahraničí k dalšímu přepracování na reaktorové palivo. Prohlásil to ministr zahraničí Manúčehr Mottakí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád | Foto: UN Photo, Marco Castro

Je to vůbec poprvé, co Teherán naznačil alespoň částečnou ochotu podílet se na takovém mezinárodním plánu. Minulý týden velmoci Íráncům nabídly výrobu paliva v Rusku a ve Francii, pokud k tomu Teherán dodá svou surovinu.

Takový model má být určitou zárukou, že Írán nevyužije více než tunu svého obohaceného uranu k výrobě atomové bomby. Teherán ale podle Mottakího zvažuje, že by to Ruska posílal pouze uran, který momentálně nepotřebuje. Ministr připomněl, že ve hře je i varianta nakupování jaderného paliva, tedy bez posílání íránského polotovaru do ciziny.

Možnost dodávek uranu do zahraničí zmínil také šéf bezpečnostního výboru parlamentu Aláeddín Borúdžerdí. Zdůraznil ale, že Teherán by měl svůj uran posílat postupně, protože Západ prý v minulosti opakovaně porušil své závazky vůči Íránu. I on ale řekl, že z hlediska íránských zájmů je jistější palivové tyče regulérně nakupovat.

Konečnou odpověď, jestli mezinárodní plán přijme, slíbil Teherán dodat do poloviny týdne.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme