Radovan Karadžič znovu nepřišel k soudu

Radovan Karadžič, bosenskosrbský předák obžalovaný ze zločinů proti lidskosti a genocidy, se na zahájení svého procesu nedostavil. Haagský trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii jednal v jeho nepřítomnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní soudní tribunál pro bývalou Jugoslávii

Mezinárodní soudní tribunál pro bývalou Jugoslávii | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Prokurátor klade v obžalobě Karadžičovi mimo jiné za vinu odpovědnost za masakr 8 tisíc muslimských mužů a chlapců v létě 1995 ve Srebrenici. Karadžičovi hrozí v případě odsouzení doživotí.

Soudce připomněl, že obviněnému může určit obhájce, pokud by se nedostavil ani potřetí. Obžaloba v úvodní řeči zdůraznila, že bývalý prezident Republiky srbské soud nerespektuje a pohrdá jím.

Nemá čas, právníky nechce

Radovan Karadžič se vymlouvá, že neměl dostatek času na přípravu své obhajoby. Srbská televize B 92 spekuluje, že chce dosáhnout dalších deseti měsíců na přípravu obhajoby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před soudní budovou v Haagu natáčel zpravodaj Pavel Novák

"Je to obstrukce, je to hra na získání času," odhadl ve vysílání Rádia Česko Karadžičovu motivaci odborník na Balkán Martin Ježek z deníku E15.

Upozornil, že podobný zdržovací postup zvolil i Slobodan Miloševič, který si dokonce vymínil omezený počet dnů v týdnu, během nichž se může proces s ním konat.

Hlavnímu argumentu Radovana Karadžiče dává Ježek částečně za pravdu:

"Konečná verze obžaloby proti němu byla zveřejněna až mnoho měsíců po jeho zadržení v Bělehradě - v únoru tohoto roku, tedy půl roku poté a nikdo nemůže ten argument z věcné podstaty přecházet."

Balkanolog Matyáš Zrno ale ve vysílání radiožurnálu připomněl, že Radovan Karadžič odmítá advokáta a přípravu obhajoby vede sám spolu s několika právními poradci.

Pohrdání procesem

Radovan Karadžič má podobně jako několik ze 120 lidí souzených pro válečné zločiny během balkánského konfliktu ke svému procesu výhrady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu na Balkáně Jaromír Janev o Karadžičovi a Plavčičové

"Prohlašuje za podjatou žalobu, nikdy explicitně neřekl, že by neuznával soud jako takový - proces považuje za politický a zmanipulovaný," upřesnil pro Rádio Česko Martin Ježek.

Podle něj Karadžič proces úplně nebojkotuje. Připomněl, že bývalý vůdce bosenských Srbů v září uvedl, že na přípravu své obhajoby potřebuje 10 měsíců.

"To by začátek procesu odsunulo na dva roky po jeho zatčení," vypočítal Ježek.

Propuštění Plavčičové

Se začátkem proces s Radovanem Karadžičem se kryje propuštění Biljany Plavšičové, bývalé prezidentky Republiky srbské v Bosně.

Byla jediná z odsouzených v Haagu, která přiznala vinu za vyhánění bosenských muslimů z jejich domovů.

"Souhru příjezdu Plavčičové do Bělehradu v době začátku procesu s Radovanem Karadžičem berou Srbové jako naschvál," reportoval z Bělehradu zpravodaj Českého rozhlasu na Balkáně Jaromír Janev.

Část lidí to podle něj bere jako signál, že Karadžič dostane daleko přísnější trest než Plavčičová. Druhá část to ale vnímá, že by Karadžič naopak mohl dostat nižší trest.

Pavel Novák, Igor Maňour, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme