Čína zažívá nejhorší sucho za 60 let, na vině jsou Tři soutěsky

Centrální a jižní Čína se potýká s nedostatkem vody, v některých oblastech jí je nejméně za posledních 60 let. Podle ekologů i představitelů postižených provincií je na vině přehrada Tři soutěsky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přehrada Tři soutěsky - Čína

Přehrada Tři soutěsky - Čína | Foto: Robert Mikoláš

Na dolním toku řeky Jang-c' kvůli tomu nedostatkem vody trpí miliony lidí. Nejhorší je situace v provincii Chu-nan.

Podle ústřední vlády jsou na vině klimatické změny a globální oteplování, ekologové i provinční úředníci však jako hlavní příčinu vidí naplňování 185 metrů vysoké hráze přehrady Tři soutěsky.

Společnost, která největší vodní dílo na světě provozuje, dlouhodobě usiluje o napuštění přehrady na maximální úroveň, tedy na 175 metrů. V úterý už k dosažení této hodnoty zbývaly jen čtyři metry.

Provincie žádají větší vypouštění

Navíc stejně postupují i vodní díla na horním toku řeky Jang-c', zasažené provincie se proto obrátily na jejich provozovatele, aby naplňování hrází přerušily a naopak začaly vypouštět více vody.

Přehrada Tři soutěsky je považována za nejkontroverznější dílo postavené od vzniku ČLR před 60 lety. Kvůli jejímu vybudování se muselo přestěhovat na jeden a čtvrt milionu lidí, kvůli problémům se sesuvy půdy však do roku 2020 budou přemístěny další čtyři miliony obyvatel.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme