Na summitu EU hledají i předsedu Evropské rady

Výjimka z Lisabonské smlouvy, kterou požaduje prezident Václav Klaus, není jediným tématem summitu. Všeobecně se očekává také horká diskuse o tom, kdo by se měl stát stálým předsedou Evropské rady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tony Blair

Tony Blair | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Post, kterému se přezdívá prezident Evropské unie, by měl teprve vzniknout a to právě na základě Lisabonské smlouvy. Zdaleka nejčastěji se v této souvislosti mluví o bývalém britském premiérovi Tonym Blairovi.

Spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska Ivan Kytka řekl, že britští konzervativci jsou proti nominaci Tonyho Blaira, kterého prosazují jeho příznivci v labouristické straně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Kytka diskutuje v Ozvěnách dne o vyhlídkách T. Blaira

Jeho přátelé v novinách Times uvedli, že Blair je ochoten funkci přijmout pouze tehdy, pokud by měl skutečné pravomoce a nebude jen papírovým představitelem bez možnosti dovést Unii k potřebným změnám.

Velkou výhodou Blaira je jeho nízký věk, protože je nejmladším bývalým premiérem v Evropě - ale nevýhodou to, že Británie není členem eurozóny.

Zahradil: Předseda Evropské rady by měl být z nevelké členské země

Předsedou Evropské rady by měl být někdo z malé nebo středně velké členské země Evropské unie, aby dobře chápal potřeby České republiky, řekl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil.

Podle poslance Zahradila by neměl být takzvaný prezident Evropské unie ani ze zemí, se kterými má Česko historické spory.

"Když se vrátíme k Benešovým dekretům, asi by to neměl být ani Němec, ani Maďar, ani Rakušan. Měl by to být někdo, kdo má pochopení pro nové členské země za bývalou železnou oponou. Když se zmiňovalo jméno stávajícího nizozemského premiéra, to je jméno, které - jak se říká - si dovedu představit."

Milan Kopp, Miroslav Panuška, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme