Hektolitry mléka končí kvůli nízkým výkupním cenám na poli

Čeští zemědělci protestují proti nízkým výkupním cenám mléka. Po celé republice vylévali na pole tisíce litrů této suroviny. Znehodnotit chtějí na půl milionu litrů, což odpovídá zhruba sedmi procentům denní produkce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí | Foto: Tomáš Adamec

České mlékárny vykupují od zemědělců litr mléka přibližně za pět korun a padesát haléřů. To je hluboko pod výrobní cenou. Farmáři si představují, že by měli dostávat minimálně o dvě koruny víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protestech farmářů mluvil na Radiožurnálu prezident Agrární komory Jan Veleba

Zemědělcům se při nízkých výkupních cenách a silně dotované zahraniční konkurenci nevyplatí dobytek chovat. Většina z nich proto své chovy redukuje, někteří je ruší úplně.

První desetitisíce litrů čerstvě nadojeného mléka rozmetaly fekální vozy na jihu Moravy. Na pole mezi Lysicemi a Bořitovem na Blanensku vyteklo 30 tisíc litrů a další na pole u Sudoměřic na Hodonína. Podobné je to u Oslavan na Brněnsku.

Na Zlínsku protestovali u Morkovic a Roštění. V Ústí nad Orlicí vylili část své produkce přímo ve městě před agenturou ministerstva zemědělství. Několik cisteren vylili zemědělci také u Bohuslavic na Náchodsku.

Zřejmě největší protesty vypukly na Vysočině, protože to je region, odkud pochází sedmina veškeré produkce. Farmáři tam zničili několik stovek tisíc litrů mléka. Protesty budou pokračovat i v páteka. Vylévat mléko chtějí zemědělci asi ze 35 farem na Plzeňsku.

Příště se připojí i další

Šéf zlínské okresní agrární komory Petr Slovák řekl, že pokud se nic nezmění, tak příště přizvou k protestům i výrobce krmiv a výrobce zemědělské techniky, kteří jsou na nich závislí.

Prezident Agrární komory Jan Veleba hodnotí protestní akci jako akt naprostého zoufalství. "Je to poprvém co pamatuji, že zemědělci vylévají mléko. Oni neví, co dál dělat. Ztratili víru, že to někoho zajímá, že tento problém chce vůbec někdo řešit," řekl Veleba.

"Zatímco v ostatních zemích Evropské unie přijímají farmáře předsedové vlád, u nás se vydávají tisková prohlášení a vyslovuje se lítost. Je třeba hned teď si s těmi lidmi sednout a hledat řešení," myslí si prezident Agrární komory.

Příští rok už bude pozdě

Ministerstvo zemědělství s podporou trhu s mlékem počítá. "Pro příští rok počítáme s uvolněním tří a půl procent z takzvané národní obálky. Mléko bude upřednostněno, což představuje pro rok 2010 800 milionů korun," řekl ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Evropská komise podle něj navíc schválila na příští rok 200 milionů eur na rozšíření podpůrných programů v sektoru mléka. Veleba ale tvrdí, že příští rok už bude pozdě. Farmáři prodělávají každý den, zadlužují se a nemůžou si dovolit držet ztrátové chovy.

Igor Maňour, Blanka Černá, Miroslav Panuška, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme