Sudetští Němci jsou proti české výjimce z LS

Proti výjimce z Lisabonské smlouvy, kterou žádá pro Česko prezident Václav Klaus, se nově postavilo Sudetoněmecké krajanské sdružení. Tvrdí dokonce, že Klausova výjimka by 'dodatečně potvrdila zločiny proti lidskosti'. Žádají proto kancléřku Angelu Merkelovou, aby na výjimku z charty lidských práv pro Česko nepřistoupila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bernd Posselt

Bernd Posselt | Foto: David Šťáhlavský | Zdroj: Český rozhlas

Podle Roberta Schustera z Ústavu mezinárodních vztahů jde sudetským Němcům především o to, aby se nezapomnělo na historii a jejich odsun:

Přehrát

00:00 / 00:00

O postoji sudetských Němců k české výjimce z Lisabonské smlouvy mluvil na Rádiu Česko Robert Schuster z Ústavu mezinárodních vztahů.

"Jde jim především o to, zabránit tomu, aby jakákoliv deklarace pod Lisabonskou smlouvou mohla být například českou stranou nebo jakýmkoliv jiným státem unie interpretována jako tlustá čára za minulostí. Jsou proti tomu, aby se na události z let 1945 - 46, kdy došlo k excesům při vysídlování Němců, zapomnělo."

Schuster se zároveň domnívá, že se Česká republika nemusí obávat ze strany Německa nějakých velkých zásahů při jednání o výjimce: "Myslím si, že kdyby Německo skutečně chtělo v této věci něco podniknout, například vyjádřit nesouhlas s českým požadavkem, tak už by to dávno učinilo."

Z Německa zatím žádná oficiální reakce nepřišla. To podle Schustera znamená, že Němci v této věci nechtějí nic dělat: "Angela Merkelová ví, že Lisabonská smlouva je mnohem důležitější, než jestli bude rozšířena o jeden nebo dva odstavce."

Rádio Česko, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme