Zdravotnické odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Více peněz na sociální služby požadují na příští rok zdravotničtí odboráři. Stát zatím počítá se třemi miliardami korun, což není ani polovina částky, kterou čerpají sociální ústavy v letošním roce. I proto vstoupily zdravotnické odbory do stávkové pohotovosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař

Lékař | Zdroj: AFP

"Nepředpokládáme, že by se stávkovalo, protože to je těžké přerušit péči už v tak špatných podmínkách. Chceme vzbudit politiky, aby si uvědomili, že slibují, že o tuto skupinu lidí bude vždycky postaráno, že to je výrazem sociálního státu, a přitom to nenaplňují," uvedl předseda zdravotnických odborů Jiří Schlanger.

Podle něj hrozí v ústavech výrazné zhoršení kvality péče: "Vlivem nedostatku financí se snižuje počet kvalifikovaného zdravotnického personálu. Lidé jsou buď přeřazováni na jinou práci nebo se mění struktura, a tím pádem se zhoršuje i kvalita poskytované péče."

Kolapsu systému sociálních služeb se odboráři obávají dlouhodobě, začátkem roku vyhlásili kvůli nízkým dotacím stávkovou pohotovost. Poté, co stát peníze dodatečně vyčlenil, pohotovost v srpnu odvolaly. Teď ji ale vyhlásily opět, i když přiznávají, že stávkovat nechtějí.

Květa Moravcová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme