Letošní ročník vín slibuje mimořádnou kvalitu

Vinaři na jižní Moravě začali stáčet a plnit do lahví letošní Svatomartinská vína. Právě ročník 2009 má patřit k mimořádným.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hroznové víno

hroznové víno | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

O špičkovou kvalitu letošní sklizně se postaralo hlavně zářijové slunné počasí, které zajistilo vysokou cukernatost. Úroda ve vinicích je sice velmi kvalitní, ale podstatně menší než obvykle.

Výnosy se liší podle odrůd. "Třeba Svatovavřinecké, tam opravdu je propad až o 50 procent, ale třeba Modrý Portugal nebo Müller-Thurgau dávají celkem dobré výnosy. Takže můžeme být spokojeni, hlavně s kvalitou vína. Cukernatost se totiž pohybuje od 17 až do 24 stupňů a stále se ještě zvyšuje - u těch, kteří vydrželi a nechali ještě hrozny na vinici," upozorňuje Jan Otáhal z Vinných sklepů Valtice.

Pod jednotnou značkou Svatomartinská vína se letos na předvánočním trhu objeví 211 vzorků od 89 výrobců.

O Svatomartinská vína, které se budou otevírat podle tradice poprvé 11. listopadu na svatého Martina, je podle držitele ochranné známky, Vinařského fondu, stále větší zájem. O získání ochranné známky letos požádalo 97 firem.

Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku připíjet si na den svatého Martina poprvé novým mladým vínem. V tento den hospodáři přijímali do služby nové děvečky a pacholky, nebo jim službu prodlužovali. Přitom si všichni poprvé přiťukli právě mladým vínem.

Hana Ondryášová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme