ČEZ uzavřel přihlášky do tendru na dostavbu Temelína

V poledne skončilo přijímání žádostí o účast v rekordním tendru za 500 miliard korun na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Dokumentaci si vyzvedlo 31 firem, ale zúčastní se jich pravděpodobně výrazně méně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Temelín

Temelín

Zájem už potvrdil ruský Atomstrojexport a francouzský dodavatel Areva. Mluvčí ČEZU Ladislav Kříž ale tvrdí, že jména uchazečů ještě zveřejnit nemůže. Výběrové řízení je podle něj teprve na začátku a až na jaře příštího roku by podle něj mohli začít jednat se zájemci.

"Do konce roku 2011 by mohl být celý tendr uzavřen. Předpoklad je, že by stavba měla začít kolem roku 2013 a v roce 2020 by mohla být v provozu," uvedl Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž ve vysílání Rádia Česko o tendru na dostavbu Temelína

Mluvčí společnosti ČEZ ještě dodal, že o ceně obří zakázky se bude mluvit až v závěru příštího roku. Po předběžných rozhovorech se totiž cena objeví až v závazných nabídkách nejlepších investorů.

Kvůli zakázce si v Praze podávají dveře vysocí politici z Ruska i Spojených států - naposledy ji zmínil při své návštěvě americký viceprezident Joe Biden. Zájem ovšem mají i evropské a japonské společnosti.

Evropský soud: Provoz Temelína není škodlivý

Tendr jde ruku v ruce s rozhodnutím Evropského soudního dvora z tohoto týdne. Ten rozhodl, že stávající provoz Temelína není škodlivý a doslova smetl ze stolu rakouské argumenty právě o ekologické závadnosti.

Dvůr navíc potvrdil, že rakouské soudy musejí respektovat zásadu nediskriminace platnou v Evropské unii a respektovat úřední povolení vydaná příslušnými orgány v Česku.

Ta označují Temelín za bezpečný a provozuschopný. Soudy v Horních Rakousech by tak měly odmítat žaloby tamních obyvatel na zastavení provozu Temelína pro jeho údajnou škodlivost.

Lukáš Vincourek, Lenka Rafaelová, Klára Bílá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme