Kopicová: Pokud se práva v Plzni nezmění, můžeme je i zrušit

Ministerstvo školství podrobně prošetří všechna pochybení na plzeňské právnické fakultě. Na své návštěvě v Plzni to slíbila ministryně školství Miroslava Kopicová. Pokud nově zvolené vedení nebude pokračovat ve snaze očistit jméno fakulty, hrozí jí podle ministryně i zrušení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslava Kopicová v Plzni

Miroslava Kopicová v Plzni | Zdroj: ČTK

Podle Kopicové selhalo na plzeňských právech mnoho vlivných lidí. Dění na fakultě ministryně označila za mimořádný úlet.

"Kontrolní mechanismy nebyly dodržovány, nepsaly se výroční zprávy, nebylo transparentní přijímací řízení a další body," uvedla Kopicová. Potvrdila tak závěry akreditační komise.

Ministryně zdůraznila, že vše se musí rychle změnit. Pokud nebude v pondělí zvolen děkan s jasným reformním programem, využije resort podle Kopicové své nástroje.

"Mám celý vějíř možností, jak reagovat. Můžeme uvrhnout nucenou správu, můžeme zakázat přijímat nové studenty, můžeme zamezit fakultě, aby dávala magisterské tituly, a můžeme ji také zrušit," prohlásila Kopicová. "Samozřejmě 2. listopadu, až uvidím, jaký je program zvoleného děkana, tak budu vědět víc," dodala.

"Studenti měli být radikálnější"

Kandidáty na post děkana jsou pověřený děkan plzeňských práv a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a advokát Karol Hrádela. Volit nového šéfa fakulty bude 12 pedagogů a šest studentů.

Jde o akademický senát ve stejném složení, který jako kontrolní mechanismus mohl podle ministryně odhalit některé věci na fakultě, nepodnikl ale žádné kroky. Problém vidí Kopicová v tom, že akademické senáty obecně mají velké pravomoce, ale žádnou odpovědnost.

Ministryně mluvila i se studenty práv. Na jejich adresu řekla, že měli být radikálnější. "Řekla jsem jim, že mě trochu překvapilo, že mají šest zástupců v senátu a nevystoupili razantně proti tomu, co se děje. Oni mi řekli, že už delší dobu upozorňovali na řadu nešvarů, ale byly dvěma třetinami, které reprezentují zaměstnanci fakulty, tyto nálezy zametány pod koberec."

Kauza právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni je největším skandálem českého vysokého školství od roku 1989. Na fakultě chybí některé práce studentů a zjistilo se, že někteří lidé ji absolvovali zřejmě nestandardně rychle. Podezření padá i na některé politiky.

V souvislosti s případem, který začal plagiátorskou aférou, už dříve odstoupili z funkcí děkan Jaroslav Zachariáš a proděkani Milan Kindl a Ivan Tomažič. Tři hlavní aktéři celého skandálu odejdou také ze školy. Ministerstvo školství podalo kvůli aféře trestní oznámení.

Martin Hromádka, Ladislav Válek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme