Abdulláh Abdulláh asi odstoupí z 2. kola afghánských voleb

Už za týden by se mělo v Afghánistánu uskutečnit druhé kolo prezidentských voleb. Utkat by se v nich měl dosavadní prezident Hámid Karzaí a bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh. Ten ale v posledních hodinách naznačuje, že ze souboje odstoupí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby v Afghánistánu

volby v Afghánistánu | Zdroj: ČTK

Hrozí prý totiž, že hlasování bude opět zmanipulované ve prospěch Karzaího, stejně jako tomu bylo v prvním kole. Abdulláh požadoval sesazení šéfa Nezávislé volební komise, která podvody ve prospěch dosavadního prezidenta v srpnu umožnila. To se ale zatím nestalo.

OSN zase chtěla, aby se snížil počet volebních míst, a hlasování se tak dalo lépe hlídat. Komise ale naopak počet uren ještě zvýšila. Během víkendu by měl Abdulláh oznámit, jestli kvůli tomu opravdu z voleb odstoupí.

Karzaí trval na tom, že křeslo obhájil už v prvním kole. Když se ale odečetly zfalšované hlasy, spadl jeho zisk pod padesát procent a právě z toho vzešla nutnost zorganizovat ještě jedno hlasování.

Pokud by jediný Karzaího protikandidát opravdu odpadl, musela by patrně prezidentovo sporné setrvání v úřadu posvětit afghánská justice.

Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme