Clintonová se pokouší oživit blízkovýchodní mírový proces

Palestinci neobnoví rozhovory s Izraelem, dokud jeruzalémská vláda nezastaví výstavbu židovských osad na okupovaných územích. Takovou odpověď dostala americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová při dalším pokusu obnovit blízkovýchodní mírový proces.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová | Foto: U.S. Department of State

Ve Spojených arabských emirátech jednala s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Ještě večer se má v Jeruzalémě setkat s izraelským vedením.

Jak řekl Mahmúd Abbás, Izrael by měl dodržovat své vlastní závazky. Ke zmrazení výstavby osad se totiž zavázal už před šesti lety. Současná pravicová vláda Benjamina Netanjahua to ale odmítá dodržet.

Ústy ministra zahraničí Avigdora Liebermana také Izrael vzkázal, že pokud povede rozhovory, pak jen o dočasném řešení, a nikoli o zásadních věcech jako jsou hranice a osud Jeruzaléma, což požadují Palestinci.

Americký prezident Barack Obama zařadil obnovení mírového procesu mezi své priority. I když poslední palestinské výroky naznačují neústupnost, v zákulisí se mluví o silném americkém tlaku na Abbáse.

Podle zdrojů izraelského deníku Jediot Achronot prý asi Palestinci nakonec na rozhovory kývnou, i když výstavba osad bude pokračovat.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme