Karadžič bude nadále bojkotovat pokračující soud v Haagu

V nizozemském Haagu pokračuje soud s bývalým vůdcem bosenských Srbů Radovanem Karadžičem. Obžalován je z válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a z genocidy bosenských Muslimů během války v bývalé Jugoslávii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Karadžič

Radovan Karadžič | Foto: ICTY

Soud začal už minulé pondělí, ale Karadžič, který se hájí sám, se k němu dvakrát nedostavil a nehodlá tak učinit ani toto pondělí.

Karadžič se tak snaží získat čas na vypracování obhajoby. Tvrdí, že potřebuje alespoň dalších devět měsíců, protože soudní spis má přes milion stránek. Podle soudce mezinárodního tribunálu O-Gon Kwona se Karadžič zdržováním vzdal práva na přítomnost u soudu a musí nést následky svého rozhodnutí. Pokud opět nedorazí, tak mu soud přidělí advokáta aby proces mohl pokračovat v jeho nepřítomnosti.

To se nelíbí bělehradským právníkům někdejšího prezidenta bosenské Srbské republiky a vyhrožují, že jejich klient přestane se soudem spolupracovat. Pokud bude Karadžič usvědčen hrozí mu doživotní vězení.

Před soud se Karadžič dostal loni po třinácti letech na útěku. V případě usvědčení mu hrozí doživotní trest.

Masakr v Srebrenici

Karadžič je údajně přímo odpovědný za vyhlazování a vyhánění nesrbského obyvatelstva Bosny, kterého se od března 1992 do konce listopadu 1995 dopouštěli příslušníci srbských a bosenskosrbských sil.

Žaloba viní Karadžiče z toho, že nařídil zastrašování civilního nesrbského obyvatelstva Bosny. Například ostřelováním Sarajeva v letech 1992 až 1995. Má nést zodpovědnost za vraždy a vyhánění bosenských Muslimů a Chorvatů z území prohlášených samozvanou Republikou Srbskou za území Srbů.

Zodpovídat se má i z největšího masakru v době bosenské války. Povraždění asi osmi tisíc muslimských mužů a chlapců ve Srebrenici v roce 1995.

Lukáš Vincourek, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme