Vítězem prezidentských voleb v Afghánistánu je Karzáí

Prezidentem Afghánistánu má být i v dalších pěti letech dosavadní hlava státu Hámid Karzaí. Oznámil to mluvčí Nezávislé volební komise, která zároveň zrušila plánové druhé kolo prezidentských voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hamíd Karzáí

Hamíd Karzáí | Zdroj: ČTK

Karzaí se ve druhém kole voleb měl původně utkat s Abdalláhem Abdalláhem. Ten ale v neděli odstoupil s poukazem na možné opakování volebních podvodů, které provázely už první kolo.

Jak prohlásil mluvčí volební komise, Karzaí dostal nejvíce hlasů v prvním kole a měl být jediným kandidátem pro druhé kolo chystané na sobotu. Prezidentem byl ale vyhlášen už teď, aby se prý ušetřily peníze a zabránilo se prodlužování nestability.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Afghánistánu mluvil v Radioforu bývalý velvyslanec České republiky v Afghánistánu a Pákistánu Petr Přibík

Karzaího dosadili před osmi lety k moci Američané a před pěti lety mandát obhájil s velkou převahou v regulérních volbách. Teď se považoval za vítěze hned v srpnu po prvním kole.

Už částečné odhalení volebních podvodů ale ukázalo, že ani Karzaí nepřekročil 50procentní hranici, což podle afghánské ústavy znamená nutnost druhého kola. Zmatečné vyústění voleb podle mnoha komentátorů v Kábulu potvrdilo velké pochyby o legitimitě Karzáího setrvání u moci.

Podle bývalého velvyslance České republiky v Afghánistánu a Pákistánu Petra Přibíka dnešní rozhodnutí prohloubilo nejistotu jak v samotném Afghánistánu, tak v zahraničí.

"Většina pozorovatelů sice nepochybovala o tom, že Karzáí si nedá vítězství vzít, ale všichni počítali s mírným švindlováním, počítal s ním americký prezident i OSN. Ukázalo se ale, že švindlování bylo opravdu masivní," řekl Přibík. Karzáí podle něj ovšem ví, že USA s nikým jiným jednat nemohou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Radiožurnálu Milan Slezák na Rádiu Česko

"Americký prezident tak musí rozhodnout, kolik dalších vojáků pošle i této vládě, jejíž legitimita je po volbách otřesená. Je to velká porážka Baracka Obamy," míní Přibík.

Podle komentátora Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Milana Slezáka bylo zrušení druhého kola nejspíš jedinou možností. "Je to ale veliký problém a nejen vnitroafghánský. Karzaí je slabý vůdce, jehož moc nesahá příliš daleko za hranice hlavního města Kábulu", řekl Slezák.

Igor Maňour, Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme