Skoro čtvrt milionu Ukrajinců onemocnělo chřipkou

Na Ukrajině má kolem 250 tisíc lidí nějakou formu chřipky. Skoro 70 lidí už na ni zemřelo. S odvoláním na ukrajinské ministerstvo zdravotnictví to oznámila zpravodajská agentura DPA. Na epidemii se podle oficiálních ukrajinských zdrojů podílí především klasická sezónní chřipka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testovací souprava pro PCR diagnostiku viru A/H1N1

Testovací souprava pro PCR diagnostiku viru A/H1N1 | Foto: Greg Sykes, ATCC

Ukrajinské úřady zatím v celkové bilanci potvrdily 22 smrtelných případů způsobené virem H1N1, který takzvanou prasečí chřipku vyvolává. Nejvíc zasáhla chřipková vlna západ země, především oblast kolem města Lvova.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý zpravodaj Tiskové agentury Slovenské republiky na Ukrajině Bohdan Kopčák o chřipkové epidemii na Ukrajině

Na Ukrajině podle médií vypukla panika: Lidé vykupují vhodné léky i ochranné roušky a mnohé lékárny promptně zareagovaly zdražením.

Paniku na Ukrajině potvrdil i bývalý zpravodaj Tiskové agentury Slovenské republiky na Ukrajině Bohdan Kopčák. V Radiofóru odhadl, že příslušné léky jsou až desetinásobně zdražené. Chaos je ale podle něj uměle živený i samotnými tamními úřady, které k tomu vede současný předvolební boj, a tedy snaha znemožnit politické protivníky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní hygienik České republiky Michael Vít ve zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes ke chřipkové epidemii

Jak řekl Bohdan Kopčák, neobává se, že by současná ukrajinská epidemie znamenala nějaké velké nebezpečí pro české občany, i když do republiky jezdí velké množství Ukrajinců. Vzhledem o velké rozloze Ukrajiny není současný počet nemocných a ani obětí nadprůměrný.

Už o víkendu ukrajinský prezident Viktor Juščenko požádal Spojené státy, Evropskou unii, Severoatlantickou alianci a také sousední země o pomoc v boji proti vlně onemocnění .

Česko se nechystá omezit Ukrajincům vstup do země

Česká republika má na pomoc Ukrajině připravených pět milionů korun. Podle ministra vnitra Martina Peciny Česko situaci na Ukrajině pozorně sleduje, omezit vstup lidem z Ukrajiny ale zatím neplánuje.

"Množství nakažených - informace se pohybuje od 80 do 250 tisíc. Ukrajina požádala Evropskou unii o pomoc, my máme připraveno podle informací ministra zahraničí pět milionů korun. Neuvažujeme o jakémkoliv mezení pohybu. Nebylo by to jenom na České republice, musela by se uzavřít schengenská hranice."

Hlavní hygienik České republiky Michael Vít potvrdil nepřetržitý monitoring situace na Ukrajině, zdůraznil nutnost případných opatření ne na českých, ale schengenských hranicích.

Ve zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes poukázal na to, že se na Ukrajině nejedná jen o takzvanou prasečí chřipku, ale hlavně o normální sezónní. Co se týká České republiky, nástup sezónní chřipky očekává už v příštích dnech.

V Rumunsku onemocnělo prasečí chřipkou čtyřicet studentů

V rumunském horském středisku Sinaia (přibližně sto kilometrů severně od hlavního města Bukurešti) onemocnělo prasečí chřipkou čtyřicet účastníků mezinárodního studentského semináře. Ve stejnojmenném hotelu museli zrušit setkání víc než dvou stovek mladých lidí z celé Evropy. Postižení virem H1N1 jsou v bukurešťské nemocnici.

Zákeřný vir prasečí chřipky měl v hotelu rozšířit účastník semináře z Portugalska. První dva dny po projevení příznaků odmítal lékařské ošetření a hospitalizaci. Studentský seminář nato okamžitě skončil. V hotelu pak dezinfikovali všechny jeho prostory. Vlastní proces připomínal vykuřování prostor - pouze za použití moderní techniky.

Jana Zemanová, Jaromír Janev, Jan Richter, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme