Gandalovič: Topolánek by se neměl bát. Ať nás přesvědčí, že je ten pravý

Místopředseda ODS Petr Gandalovič trvá na tom, že by měl předseda strany Mirek Topolánek na blížícím se kongresu obhajovat mandát. "Pan předseda by se toho neměl bát a pokud řekl, že chce mít na kongresu silnější mandát, musí ho relevantním způsobem obhájit," řekl Rádiu Česko Gandalovič.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Gandalovič

Petr Gandalovič | Foto: Miroslav Zimmer

"Kongresy jsou od toho, aby se otestoval mandát a autorita vedení. A pokud je ve straně neklid, tak to buď vedení nějak vysvětlí a ustojí, nebo bude vyměněno. To je v politice běžný proces. Veřejnost to spíš může vnímat jako pozitivní, že strana není úplně zatvrdlá a je schopná si věci vyříkat," uvedl pro Rádio Česko Gandalovič.

"Pokud pan předseda svůj mandát obhájí, pokud stranu přesvědčí o tom, že je tím pravým a nejlepším do voleb v roce 2010, je nepochybné, že se za ním strana sjednotí. Pokud ne, je jasné, že se bude muset vybrat mezi jinými kandidáty," myslí si Gandalovič.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ondřeje Černého je místopředseda ODS Petr Gandalovič. Proč je načase v ODS otevřít debatu o velké koalici? Nakolik s tímto tématem má v ODS šanci uspět?

Podle něj v ODS před kongresem panuje napětí. Přesto je připraven Topolánka jako předsedu podpořit. "To je moje povinnost, na druhé straně je třeba otevřeně říci, že to, co se řeklo dříve, se nedá vzít zpět, a bude to mít vliv na naše vzájemné vztahy a uvidíme, jak dokážeme civilizovaně tuto věc řešit," připustil v pořadu Studio Česko Gandalovič.

Eurokomisař Vondra je i v zájmu ČSSD

Místopředseda ODS Petr Gandalovič varuje před tím, aby 'česká politická scéna zúředničila'. Příkladem takové změny by podle něj byla například nominace Vladimíra Dlouhého na post eurokomisaře za Českou republiku.

"K Vladimíru Dlouhému se stavíme negativně. Máme svého kandidáta Alexandra Vondru a nevidím důvod, proč bychom ho měli stahovat. Uděláme vše pro to, abychom ho prosadili. Máme na to největší politické právo. Jsme strana, která v minulé vládě nesla největší tíhu, nesli jsme i největší tíhu předsednictví," řekl Rádiu Česko Gandalovič.

Podle něj je prosazení Alexandra Vondry na post eurokomisaře paradoxně i v zájmu ČSSD. "Byla by to prohra všech politických stran, do jisté míry i ČSSD, i když je na druhé straně spektra. I v jejím zájmu je prosadit kandidáta, který je politickým představitelem, nikoli kandidáta úřednického. Protože česká politická scéna by se neměla postupně zúředničtět, ale měla by dál vycházet z toho, že klíčovým hráčem jsou pořád politické strany," konstatoval Gandalovič.

Marián Vojtek, Ondřej Černý, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme