Putin: Dejte Ukrajině peníze na plyn

Pokud chcete mít v zimě čím topit, měli byste Ukrajině půjčit peníze na odběr zemního plynu. Tak se dá shrnout výzva ruského premiéra Vladimira Putina směrem k Evropské unii. Podle Putina má totiž Ukrajina problémy s platbami za odběr ruského plynu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potrubí, plynovod

potrubí, plynovod | Foto: Archiv ČRo

Bruselská centrála EU na podobné ruské výzvy oficiálně nereaguje. Považuje je za diplomatickou palbu mezi Moskvou a Kyjevem, kterou odmítá opětovat.

Jak Českému rozhlasu řekl jeden z ministrů členských zemí Unie, je jasné, že Rusko se Ukrajinu snaží před světem očernit a vydávat ji za nedůvěryhodného partnera.

Evropská sedmadvacítka se podílí na půjčce ve výši téměř dvou miliard dolarů, která má Ukrajině zajistit dostatek peněz na letošní nákup zemního plynu.

Přes Ukrajinu proudí velká většina ruských dodávek zemního plynu do zemí Evropské unie. A v paměti ještě je, jak na začátku ledna se kvůli rusko-ukrajinskému sporu ocitla část Evropy bez dodávek.

Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme